IPS Bartolomeu Anania (Valeriu Anania) este unul din cei mai puternici oameni de cultură și spiritualitate pe care neamul românesc i-a dăruit lumii, și un model studențesc demn de urmat.

S-a născut în județul Vâlcea, comuna Glăvile la 18 Martie 1921. Dumnezeu îl îndrumă spre a îmbrăca rasa monahală la mănăstirea Antim, în anul 1942. A urmat cursurile Facultății de Medicină și Conservatorul de Muzică din Cluj între anii 1944 și 1946, nefinalizându-le. Și-a obținut licența în Teologie la Sibiu, în 1948.

A devenit președinte al Centrului studențesc „Petru Maior” din Cluj, iar în iunie 1946 conduce una din cele mai puternice greve studențești antirevizionistă și anticomunistă. A condus întreaga grevă în chip nevăzut cu o perspicacitate ieșită din comun, nimeni dintre potrivnici neputând să-i doboare greva. Datorită spiritului său de lider al studenților, exprimat prin acțiunile și ordinele pe care le-a întreprins în cadrul acțiunii, a fost numit „părintele” de către studenții protestatari, fiind deosebit de respectat. Nici un student nu a călcat pragul Universității din Cluj peste ordinul său. Având studenți închiși în urma conflinctelor care au declanșat greva, studentul Bartolomeu Anania a negociat cu executivul, obținând elibararea lor. Pentru aceste acțiuni va deveni deținut politic, fiind închis timp de 6 ani între 1958 și 1964, la Jilava, Piteși și Aiud.

În ziua de 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, fiind învestit în scaunul de ierarh pe 7 februarie. Ulterior, prin transformarea Arhiepiscopiei pe care o păstorea în Mitropolie, IPS Bartolomeu Anania a devenit mitropolit.

Activitatea sa gravitează în jurul culturii literare și spirituale ale neamului românesc. Încă de când a fost tuns în monahism, acesta și-a început activitatea de scriitor, făurind piese de teatru și poezie. Locul scrierii nu a umbrit niciodată puterea creatoare a lui Valeriu Anania, acesta fructificându-și talantul chiar și atunci când era pe fugă sau în temniță. Pentru cunoașterea autorului și pregătirea ședinței de cenaclu, echipa CCAP recomandă următoarele titluri, pe care le puteți fie cumpăra online, fie împrumuta de la Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” din Iași:

 

 

 

 

 

Datorită puternicei sale activități culturale, a fost onorat cu numeroase distincții și premii naționale și internaționale în domeniul artei. IPS Bartolomeu Anania a fost numit Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, senator de onoare şi membru al Marelui Senat al Universității Clujene, unde a activat cu deosebită putere în anii de studenție.