Poetul român nerecunoscut

Despre Radu Ștefan Demetrescu- Gyr, supranumit Poetul temnițelor comuniste, se spune că a fost prințul neîncoronat al metaforei, un om ca o lumină pentru întreg neamul omenesc. Astăzi, încercarea de a cunoaște sufletul și opera acestui poet este considerată a fi anti-democratică. Acest fenomen exprimat printr-un val de opinie complet dezinformat trebuie oprit.

Viața poetului și mărturisitorului Radu Gyr a fost una trăită între poezie și suferință. Născut la 2 martie 1905, crește în șoaptele basmelor mamei și dinamismul pieselor de teatru ale tatălui, fapt care se remarcă în viața acestuia cât și în numeroasele articole, studii literare și poezii publicate. A fost membru de seamă al Mișcării Legionare, laureat al mai multor premii ale Societății Scriitorilor Români și ale Academiei Române. După detenția de sub regimul Carol al II-lea, este închis și de Antonescu, iar sub regimul comunist execută aproape 16 ani de detenție. A suferit chinuri inimaginabile, fiind condamnat la moarte pentru poezia “Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, iar in 1975, pe 29 aprilie, trece la cele veșnice.

Radu Gyr poate fi studiat, însă mai cu seamă trebuie simțit. Deși nu toate poeziile sale au fost scrise în regim de detenție inumană, sufletul liber al lui Rady Gyr, transpus în toată opera sa, ne luminează calea spre înțelegerea unor idei poetice creștine, care însumează virtuțile și principiile unui adevărat mărturisitor. Câteva titluri de cărți, împreună cu locul unde le puteți achiziționa:

Esența poeziei – ședința din 26.03.2018

Cenaclul Cultural „Aron Pumnul” s-a întrunit joi, 26.03.2018, la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene Gh. Asachi din Iași, pentru a-l plasa pe Radu Gyr acolo unde îi este locul: între poeții consacrați ai literaturii române.

Invitatul nostru, domnul profesor Lucian Iordăchescu, ne-a prezentat cu precădere puterea literară a poetului, pornind de la cele patru valori pe care grecii le considerau de esența poeziei: Phronesis | Dikaiosyne | Andreia | Sophrosyne. Domnul profesor ne-a demonstrat treaptă cu treaptă că Radu Gyr a atins în poezia sa toate cele 4 elemente, acest lucru stând și în spatele puterii tămăduitoare de suflet a poeziei lui Gyr.

      

Prezentare de carte

La ședință a fost prezentată și cartea doamnei profesor Crina Palas, Poezia detenției, apărută la editura Eurostampa în anul 2017. Prezentarea a fost făcută de către colegul nostru Ovidiu-Mihai Comanac.

„Comunismul a înţeles ca unică modalitate de impunere în cultura română anihilarea valorilor, prin arestarea şi exterminarea celor ce le promovaseră, şi impunerea non-valorii ca unic reper. Credinţa, tradiţia, idealurile sfinte, toate acestea au devenit, în ochii împăienjeniţi de ură satanică ai bolşevicilor, vini de neiertat, pentru care pedeapsa cu moartea era prea blândă. Trebuiau experimentate tehnici diabolice de dezumanizare, de des-fiinţare, de umilire care să ducă la formarea unui om reeducat. În aceste condiţii, intelectualitatea românească avea să se mute în lanţuri.

În academia mutată în catacombe, tot ceea ce însemna valoare era mărturisit, asimilat, îmbogăţit, din nou mărturisit şi aşa mai departe. Pentru deţinutul căruia i s-a răpit orice drept intelectual (ce să vorbim despre alt fel de drepturi, când până şi cel la identitate sau la viaţă erau incerte…), orice vers era purtător de noi idei, de noi idealuri, de motivaţii pentru rezistenţă, prin credinţă spre mântuire.” (Prof. dr. Crina Palas)

Pierdute prin rafturile arhivelor…

Ideile și opiniile exprimate de Radu Gyr în epocă sunt revelatoare în înțelegerea influențelor pe care consacrarea operelor de artă le suportau și le suportă și astăzi. Cine poate critica opera și ce putere are criticul în a arăta publicului ce este valoros și ce nu este? Silvian-Emanuel Man a împărtășit la ședința Cenaclului frânturi din cercetările sale, totodată oferind și explicațiile adiacente înțelegerii materialului prezentat. Radu Gyr a prezis că se va încerca ca intelectualitatea înghițită de închisorile comuniste să fie îngropată și ascunsă publicului din pricina valorilor pe care le promovau și a încercat să își avertizeze generația că va trebui să găsească o formă de conservare. Nu este deloc surprinzător că toți criticii care nu au contenit să-l desconsidere pe Gyr în epocă sau post-mortum aveau puternice orientări de sorginte comunistă.

Cu toate acestea, Radu Gyr continuă să ajungă la noi chiar și astăzi, indiferent de oamenii ce au puterea să spună ce anume este literatură de calitate și ce nu este. Prea mult se pune accent pe formă și mult prea puțin pe fond.

                                               Ne vom întoarce într-o zi,                                               Și-n lacrimi ori în mângâieri,
                                               Ne vom întoarce neapărat.                                            Tot noi vom curge, zi de zi,
                                               Vor fi apusuri aurii,                                                         în tot ce mâine, ca și ieri,
                                               Cum au mai fost când am plecat.                                   Va sângera sau va iubi.

Poezie și dezbateri

Ședința s-a încheiat cu o sesiune de lectură a creațiilor. Au citit poezie Ovidiu-Mihai Comanac (LunaticulPrefacere, Legenda Tricolorului),  Simona Aruxandei (Înviere) și Radu Gaver (Camera Oglinzilor, Rugă).

Am reunit în cadrul analizelor noastre dezbateri cu privire la legăturile între basm, fantastic, tradiție românească și virtuți ale sufletului ce s-au resimțit puternic în creațiile citite. Totodată, am discutat și chestiuni principiale, ce țin de valorile transmise de textele supuse atenției publicului, de corzile pe care creațiile noastre le ating în noi, odată ce se despart de creator și devin autonome.